Правильний питний режим дня: як правильно пити воду

Вода є невід'ємною частиною денного раціону кожного із нас. Неважливо чи є ви професійним спортсменом або офісним працівником, і ведете активний спосіб життя – дуже важливо встановити правильний питний режим дня. Як правильно пити воду і обрати правильний питний режим, щоб відчувати себе чудово і зберегти бадьорість на цілий день, ви дізнаєтеся у нашій статті.

Питний режим дня: для чого потрібен правильний питний режим

kak pravilno pit vodu 1Питний режим дня передбачає раціональний порядок споживання води протягом дня для підтримки необхідного водного балансу в організмі людини. Це дуже важливо, адже при значних фізичних навантаженнях, активному занятті спортом, а також у жарку погоду організм людини активно втрачає рідину. Для компенсації цих фізіологічних втрат рідини і необхідно обрати правильний питний режим дня і знати, як правильно пити воду.

Всі активні процеси у клітинах і тканинах організму відбуваються за участі води, що, у свою чергу, вимагає постійного її запасу. Недостатньо рідини в організмі призводить до проблем з обміном речовин та кисневим обміном, а також до згущення крові. Важливий той факт, що значно ускладнюється робота мозку та нирок, а також працездатність організму в цілому.

Правильний питний режим безпосередньо пов'язаний із правильним харчуванням. Вода відіграє дуже важливу роль у процесі розчинення солей в організмі, «транспортування» необхідних речовин до клітин та тканин, терморегуляції, виводить продукти життєдіяльності і бере участь у всіх основних життєво важливих процесах організму.

Також доведено, що правильний питний режим дня дозволяє зменшити прояви різних хронічних захворювань, таких як, мігрень, біль у спині та ревматичні болі. Правильний питний режим дня також дозволяє привести в норму кров’яний тиск, сприяє нормалізації ваги і приводить у норму рівень цукру в крові.

Правильний питний режим і як правильно пити воду: поради

На сьогоднішній день існує велика кількість різних рекомендацій і порад, як правильно пити воду та яким повинен бути правильний питний режим. Потрібно розуміти, що правильний питний режим дня індивідуальний і все залежить від потреб конкретного організму.

Поповнювати запас рідини в організмі потрібно починати з самого ранку. Щоб запустити усі процеси в організмі необхідно починати ранок зі споживання води, що дозволяє швидше прокинутися, а також очистити організм від накопичених за ніч шкідливих речовин.

kak pravilno pit vodu 2Добова норма споживання води для дорослої людини, яка веде помірно активний спосіб життя, складає у середньому 1-1,5 л води, а при дуже активному способі життя – 2-3 л води на добу. Для людей, які ведуть активний спосіб життя, а також у дуже жарку погоду і при заняттях спортом необхідно обов'язково поповнювати запас рідини, норма якої становить приблизно 1 л води на годину занять. Також рідина в організмі поповнюється разом із вживанням їжі, наприклад, супів та бульйонів, а також різних напоїв, таких як чай, кава, соки та ін.

Важливо пам'ятати, що на обсяг споживання рідини також впливає безліч інших факторів, таких як кліматичні умови, вік людини, рівень фізичної активності, умови праці та ін., що дуже важливо враховувати, щоб знати, як правильно пити воду. Для того щоб уникнути зневоднення організму та безлічі побічних ефектів, таких як сухість шкіри, головний біль, потрібно дотримуватися декількох простих, але дієвих правил.

Важливі правила вживання води:

  • вранці після пробудження необхідно випивати воду;
  • на ніч воду краще взагалі не пити, так як це може призвести до набряків;
  • більшу частину добової норми води необхідно випивати у першій половині дня, трохи менше – у другій;
  • під час активних занять спортом рекомендується пити 150 мл води кожні 20 хвилин;
  • не можна запивати їжу водою, а також пити воду відразу після прийому їжі;
  • воду необхідно пити за 10-15 хвилин до прийому їжі;
  • після прийому їжі воду необхідно пити не раніше, ніж за 2-2,5 години;
  • ніколи не потрібно пити воду через силу.

Правильний питний режим є основою правильного харчування та здорового способу життя, що сприятливо впливає на працездатність і самопочуття людини в цілому. Дотримуйтеся простих порад та рекомендацій, як правильно пити воду, і ви відчуєте себе повними сил і бадьорості на весь день.

Скористайтеся сторінками контакти та зворотній зв`язок.